Strona główna forum UML
Projekt galeria zdjęć UML. | Zarejestruj się by pisać |
| Wcięte | Najpierw najnowsze | Poprzedni temat | Następny temat | Koniec |
| Postujący | Wątek |
|---|---|
| studnia | wysłane dnia: 2010/5/21 15:48 |
Nowicjusz ![]() Dołączył: 2010/5/21 z: Gdynia Posty: 1 |
Projekt galeria zdjęć UML. Witam
Na wstępie chciałem zaznaczyć że jestem początkującym programistą a język UML jest mi znany tylko z uczelni. Mimo wszystko chciałem zaprojektować galerię zdjęć która będzie korzystała z bazy danych MS SQL Express połączonej z Flexem tzn. interfejs flexowy. Więc zacząłem projekt od diagramu przypadków użycia. Galeria ma mieć system rejestracji z trzema rodzajami użytkownika, administratora, autora(który będzie mógł dodawać usuwać zdjęcia, tworzyć tematy galerii, ogólnie zarządzać swoim profilem) użytkownik(który będzie mógł jedynie przeglądać zdjęcia i ustawiać sobie preferencje oglądanych zdjęć) jeszcze będzie gość, który tylko będzie mógł przeglądać galerie i się zarejestrować. Moje pytania brzmią: Czy jest sens robienia dokumentacji dla takiej bazy? Czy diagram, który narysowałem jest w miarę bezbłędny? Jak szczegółowy ma być taki diagram? Czy teraz już powinienem się brać za pisanie scenariusze, czy może robić to równolegle? Pozdrawiam ![]() |
| lmu | wysłane dnia: 2010/5/21 16:13 |
Amator ![]() ![]() Dołączył: 2010/1/14 z: Posty: 24 |
Re: Projekt galeria zdjęć UML. Cytat:
I tak i nie. To zależy bardzo wielu czynników. Co rozumiesz pod pojęciem dokumentacji? czy może chodzi o model - może o opis łącznie z ograniczeniami encji - osobiście uważam że warto przed realizacją zamodelować -> poza tym dużo narzędzi na podstawie modelu wygeneruje ci odpowiedni skrypt tworzący strukturę np. Enterprise Architect. Cytat:
Jak dla mnie jest OK. usunął bym relację extends (lub nawet złączył przypadek 'przeglądaj' z 'wyszukaj') usunąłbym asocjacje oraz aktora 'baza danych' Cytat:
Stosownie szczegółowy do wiedzy odbiorcy do którego jest kierowany (który będzie go czytał). Cytat:
Nie do końca rozumiem pytania - każdy use case z diagramu powinien mieć scenariusz - poziom szczegółowości scenariusza jest również zależny od odbiorców do których jest kierowany. |
| Wcięte | Najpierw najnowsze | Poprzedni temat | Następny temat | Top |
| Zarejestruj się by pisać | |