Strona główna forum UML
Systemy rozproszone. Jakich diagramów użyć. | Zarejestruj się by pisać |
| Wcięte | Najpierw najnowsze | Poprzedni temat | Następny temat | Koniec |
| Postujący | Wątek |
|---|---|
| ku2yn | wysłane dnia: 2010/5/12 14:27 |
Nowicjusz ![]() Dołączył: 2010/1/13 z: Posty: 14 |
Systemy rozproszone. Jakich diagramów użyć. Będę miał wkrótce jakiś prosty system rozproszony, który trzeba będzie zamodelować w UML. Chciałbym wiedzieć jakich użylibyście diagramów do zobrazowania takiego systemu? Jakie są wasze sugestie/opinie ponieważ w necie nie ma nic na temat. Trochę się nad tym zastanawiałem i jak na razie sensowne wydaje się być: DPU i diagramy wdrożeniowe.
|
| lmu | wysłane dnia: 2010/5/13 16:08 |
Amator ![]() ![]() Dołączył: 2010/1/14 z: Posty: 24 |
Re: Systemy rozproszone. Jakich diagramów użyć. Każdy diagram może być sensowny pod warunkiem że go sensownie użyjesz. Dobór właściwych diagramów oraz poziomu ich szczegółowości zależy od wielu czynników, m.in od docelowego odbiorcy diagramu (inne diagramy na innym poziom szczegółowości będą dla deweloperów a inne dla zamawiającego (klienta)), oraz wymagań jakie stawiane są systemowi.
Zgodnie z opiniami i doświadczeniem najczęściej stosowanymi są UseCase, aktywności, klas, sekwencji (najliczniejsze grono odbiorców potrafiących ("bez tajemnej wiedzy") zrozumieć idee-rozwiązanie na nim przedstawiane). |
| ku2yn | wysłane dnia: 2010/5/16 22:05 |
Nowicjusz ![]() Dołączył: 2010/1/13 z: Posty: 14 |
Re: Systemy rozproszone. Jakich diagramów użyć. A dla mnie diagram sekwencji jest jednym z bardziej skomplikowanych diagramów. A co do odbiorcy to jest nim prowadzący zajęcia. Także nie wiem jak go traktować? Klient?
|
| lmu | wysłane dnia: 2010/5/18 16:04 |
Amator ![]() ![]() Dołączył: 2010/1/14 z: Posty: 24 |
Re: Systemy rozproszone. Jakich diagramów użyć. Na pierwszy problem jedynie mogę poradzić literaturę związaną z UML.
Jeżeli prowadzący zdefiniował wymagania - to jak najbardziej klient. Niezależnie czy jest autorem wymagań czy też nie - zapewne będzie odpowiedzialny za akceptację koncepcji - tak więc traktuj go z należytym szacunkiem :). A tak na poważnie jeżeli prowadzi zajęcia związane z inżynierią oprogramowania - to jego świadomość UML zapewne jest wysoka -> koncepcja musi być na odpowiednim poziomie. |
| Wcięte | Najpierw najnowsze | Poprzedni temat | Następny temat | Top |
| Zarejestruj się by pisać | |